SKŁADNIKI :
- 1 kg imbiru
- 800 g cukru
- 2 l wody
PRZYGOTOWANIE:
Imbir obrać i pokroić w plastry o ok. 3-4 mm grubości. Do garnka wlać połowę wody, dodać imbir, całość zagotować po czym zmniejszyć gaz i gotować przez 10 minut. Wywar zlać do pustego garnka. Czynność powtórzyć z drugą połową wody.
Do imbirowej wody dodać cukier, gotować na wolnym ogniu czekając aż się rozpuści. Wrzucić plasterki przegotowanego imbiru i na bardzo wolnym ogniu rozpocząć proces odparowywania. Po kilkunastu godzinach powstanie konsystencja syropu. Całość przestudzić.
Na samym końcu napełniać słoiczki i odstawić w chłodne miejsce.
Wystarczy dodać 2-3 plasterki do gorącej herbaty :)
SMACZNEGO !
Tak przygotowane słoiczki są idealnym prezentem dla rodziny, znajomych, przyjaciół. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz