sobota, 1 grudnia 2012

Imbirowe słoiczki

No to mamy grudzień. Za oknami szaro, buro i ponuro. Święta zbliżaja się wielkimi krokami, w kuchni pojawiają się przeróżne smaki i zapachy. Uwielbiam przedświąteczny klimat, śmiechy, mieszanie w garach, wykrawanie i dekorowanie pierniczków, kupowanie prezentów, strojenie choinki, czekanie na pierwszą gwiazdkę i rozpakowywanie podarunków spod świątecznego drzewka. Jest w tym nutka magii, która przenosi nas w czasie, wracamy wspomnieniami do naszego dzieciństwa, myślimy o tych, których kochamy... Po obfitej kolacji składającej się z tradycyjnych 12 potraw, przychodzi czas by usiąść wygodnie w fotelu i rozkoszować się się chwilami spędzonymi z rodziną, przy kubku gorącej herbaty z nutą imbiru...

SKŁADNIKI :

  • 1 kg imbiru
  • 800 g cukru
  • 2 l wody
PRZYGOTOWANIE:

Imbir obrać i pokroić w plastry o ok. 3-4 mm grubości. Do garnka wlać połowę wody, dodać imbir, całość  zagotować po czym zmniejszyć gaz i gotować przez 10 minut. Wywar zlać do pustego garnka. Czynność powtórzyć z drugą połową wody.
Do imbirowej wody dodać cukier, gotować na wolnym ogniu czekając aż się rozpuści. Wrzucić plasterki przegotowanego imbiru i na bardzo wolnym ogniu rozpocząć proces odparowywania. Po kilkunastu godzinach powstanie konsystencja syropu. Całość przestudzić.
Na samym końcu napełniać słoiczki i odstawić w chłodne miejsce.
Wystarczy dodać 2-3 plasterki do gorącej herbaty :)

SMACZNEGO !

Tak przygotowane słoiczki są idealnym prezentem dla rodziny, znajomych, przyjaciół. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz