SKŁADNIKI :
- 6 małych jabłek
- 3/4 szklanki czerwonego wina
- laska cynamonu
- 4-5 goździków
- 6 połówek orzecha włoskiego
- 3 łyżeczki masła
- 6 łyżeczek miodu
- rodzynki
PRZYGOTOWANIE :
Piekarnik nagrzewamy do 230-250 stopni.
Z jabłek należy wydrążyć pestki nie naruszając spodu. Następnie jabłka nadziewamy rodzynkami do 3/4 objętości. Całość zalewamy miodem pod sam wierzch. Na miód nakładamy orzecha, masło i kawałek cynamonu. Do brytfanki wlewamy wino, dodajemy goździki i pozostały cynamon. Układamy w niej jabłka, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy na ok. 10 minut.
Jeśli jabłka są miękkie, a skórka miejscami popękana oznacza to, że nasz deser jest gotowy.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz