wtorek, 18 grudnia 2012

Chwila relaksu ...

Świąteczne klimaty widoczne są wszędzie, w sklepach, na ulicy, w domach, w nas samych. Pośpiech jaki towarzyszy nam w ostatnim tygodniu przed świętami może wywoływać w nas stres i przemęczenie. Na ostatni dzwonek kupujemy prezenty, robimy zakupy, ubieramy choinkę. Znalazłam sposób aby wieczorem usiąść wygodnie w fotelu i zapomnieć o tym całym świątecznym szaleństwie ! Pieczone jabłka z korzennymi przyprawami i czerwonym winem przeniosą nas w bajkowe miejsce.


SKŁADNIKI :

  • 6 małych jabłek
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • laska cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 6 połówek orzecha włoskiego
  • 3 łyżeczki masła
  • 6 łyżeczek miodu
  • rodzynki
PRZYGOTOWANIE :

Piekarnik nagrzewamy do 230-250 stopni.
Z jabłek należy wydrążyć pestki nie naruszając spodu. Następnie jabłka nadziewamy rodzynkami do 3/4 objętości. Całość zalewamy miodem pod sam wierzch. Na miód nakładamy orzecha, masło i kawałek cynamonu. Do brytfanki wlewamy wino, dodajemy goździki i pozostały cynamon. Układamy w niej jabłka, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy na ok. 10 minut. 
Jeśli jabłka są miękkie, a skórka miejscami popękana oznacza to, że nasz deser jest gotowy.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz