SKŁADNIKI :
- 50 dkg mąki
- 20 dkg miodu
- 20 dkg cukru pudru
- 12 dkg margaryny
- 1 jajko
- 1 dkg sody oczyszczonej
- 1 paczka przypraw korzennych
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę przesiać razem z sodą na stolnicę. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, nożem wymieszać z częścią mąki, aby się nie rozlewał. Dodać przyprawy korzenne, cukier puder, tłuszcz oraz jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać tak długo dopóki nie będzie lśniące i jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Następnie wykrawać foremkami przeróżne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Pozostawić na noc i na drugi dzień można zacząć kilkugodzinną przygodę z lukrowaniem.
P.S.
Ja zawsze wykonuję pierniczki z podwojnej porcji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz