SKŁADNIKI :
- 120 g białej czekolady
- 120 g masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 125 g mąki
- 100 g migdałów
- ok. 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- papierowe / silikonowe foremki
- 200 g serka śmietankowego
- 120 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE :
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni ( na termoobiegu do 150 ). Foremki układamy na blaszce.
Na samym początku w rondelku o grubym dnie roztapiamy czekoladę wraz z masłem. Pozostawiamy do ostudzenia. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywną pianę, dodając 50 g cukru . W osobnej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę powoli dodając rozpuszczoną masę czekoladową.
Przesianą mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia.
Następnym krokiem jest dodawanie mąki na przemian z mlekiem do masy z żółtek. UWAGA !! Mleko jest składnikiem, który nie musi zostać użyty w całości! Chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji.
Na sam koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek ( jeśli używamy papierowych papilotek proponuję złożyć dwie foremki na jedną babeczkę ) i wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
W międzyczasie serek z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi mieszamy i odkładamy do lodówki.
Gdy babeczki ostygną nakładamy po łyżce kremu i gotowe :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz