poniedziałek, 11 lutego 2013

Budyń w roli głównej

Dawno nic nie piekłam, na swoje usprawiedliwienie mam sesję, która zawładnęła całym moim życiem na okres miesiąca. Na szczęście wszystkie egzaminy zdałam i mogę wrócić do kuchni, fartucha i pieczenia :)
Moja mama przyniosła ostatnio do domu przepis na ciasto z budyniem i jabłkami. Postanowiłyśmy wypróbować wczoraj ową recepturę. Ciasto nie zdążyło dobrze ostygnąć, a już go nie było :)



SKŁADNIKI :
  • 4 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1,5 l mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
PRZYGOTOWANIE :

Na samym początku załączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. Kolejnym krokiem jest obranie jabłek i pokrojenie ich na osiem części. Następnie gotujemy budyń.
Z mąki, cukru pudru, śmietany, masła, jajek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozprowadzamy jedną część ciasta, następną warstwą są  jabłka i kolejną gorący budyń. Drugą warstwę ciasta, najlepiej rozprowadzić na osobnym papierze do pieczenia i przełożyć na budyń.




Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut na złoty kolor.
Z krojeniem należy poczekać aż ciasto wystygnie i budyń otęgnie.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz