wtorek, 16 października 2012

Brzoskwinie w roli głównej



Tort z pianką i galaretką moja mama piecze od nie pamiętam kiedy ;) zawsze uświetnia urodziny. Czy to  moje, czy mojego brata etc. Nie będę dużo pisać, wystarczy upiec i spróbować, a stanie się hitem wszelkich przyjęć domowych :)

SKŁADNIKI:


  • owoce (truskawki, brzoskwinie z puszki, mandarynki itp.)
  • 1 łyżka wódki
  • 2 łyżki ulubionego soku
  • dżem (ja używam pigwowego)


BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANKOWO-GALARETKOWA :
  • 2 galaretki ( jakie najbardziej lubicie ! )
  • 0,5 l. śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE :

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy białka na sztywną masę. Dodajemy na przemian : 1 żółtko, 1 łyżka cukru, ciągle mieszając. 

Na samym końcu stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

 W między czasie przygotowujemy glaretki. Jedną według przepisu, a drugą w połowie podanej ilości wody. 
Kiedy biszkopt się zarumieni pozostawiamy go w wyłączonym już piekarniku do przestudzenia. 
W mikserze ubijamy śmietankę i ciągle mieszając dodajemy w połowie otęgniętą galaretkę przygotowaną w mniejszej ilości wody. Dla polepszenia efektu dodajemy ulubione owoce ( WAŻNE żeby owoce były miękkie) np. truskawki, brzoskwinie z puszki, mandarynki etc. Delikatnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą z nich zwilżamy ponczem (wymieszana wódka z sokiem). Dwie z nich smarujemy dżemem, a następnie masą śmietanową. Na ostatnią część nakładamy masę i dekorujemy owocami. Zalewamy galaretką i czekamy aż otęgnie :)

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz