niedziela, 21 października 2012

Smaki jesieni

Przede wszystkim pragnę gorąco podziękować Patrycji za wspaniały prezent, dzięki któremu na blogu będzie sie pojawiać mnóstwo wspaniałych przepisów !! Pati dziękuję ;*



Nie znam osoby, która nie lubiłaby jabłek :) Mój dziadek ma w sadzie chyba z 15 odmian tych soczystych, kolorowych i wspaniałych owoców. Dzisiaj chciałam zaprezentować Wam muffiny z jabłkiem i cukrem waniliowym.


SKŁADNIKI:

  • 250 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 14 papilotek

PRZYGOTOWANIE :

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Myjemy jabłka i obieramy je, pozbywając sie gniazd nasiennych. Następnie kroimy owoce w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny by nie pociemniały. Kolejnym kokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem i sodą. W osobnej misce ubijamy jajko, dodajemy do niego kawalki jabłek, cukier, cukier waniliowy, jogurt i olej dokładnie mieszając. Na sam koniec łączymy powstałą masę z mąką, ponownie dokładnie mieszając. 


Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu odczekujemy 5 minut aby muffinki mogły swobodnie otęgnąć i możemy cieszyć sie wspaniałym smakiem jabłkowych babeczek.

SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz