Nie znam osoby, która nie lubiłaby jabłek :) Mój dziadek ma w sadzie chyba z 15 odmian tych soczystych, kolorowych i wspaniałych owoców. Dzisiaj chciałam zaprezentować Wam muffiny z jabłkiem i cukrem waniliowym.
SKŁADNIKI:
- 250 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 ml oleju roślinnego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 14 papilotek
PRZYGOTOWANIE :
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Myjemy jabłka i obieramy je, pozbywając sie gniazd nasiennych. Następnie kroimy owoce w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny by nie pociemniały. Kolejnym kokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem i sodą. W osobnej misce ubijamy jajko, dodajemy do niego kawalki jabłek, cukier, cukier waniliowy, jogurt i olej dokładnie mieszając. Na sam koniec łączymy powstałą masę z mąką, ponownie dokładnie mieszając.
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu odczekujemy 5 minut aby muffinki mogły swobodnie otęgnąć i możemy cieszyć sie wspaniałym smakiem jabłkowych babeczek.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz