środa, 31 października 2012

Czekolada w roli głównej


Kto nie lubi czekolady ? No tak, pytanie retoryczne :) uwielbiaja ją wszyscy, dzieci, dorośli, chłopcy i dziewczynki. Udowodniono, że po kostce wydzielają się endrofiny, czyli hormon szczęścia :) Na chłodne wieczory gorąca czekolada z nutą cynamonu jest jak znalazł. Co jednak jeśli nie mamy pod reką tego wspaniałego, rozgrzewającego napoju ? Wystarczy upiec MUFINKI KAKAOWE Z CZEKOLADĄ.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml oleju
  • 250 g kwaśniej śmietany
  • 75 ml mocnej kawy
  • 150 g czekolady (mogą być groszki czekoladowe bądź zwykła czekolada w tabliczce)
  • cukier puder do posypania mufinek
  • 12 papilotek

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie w osobnej misce rozbełtać jajko, do którego dodać cukier, cukier waniliowy, olej, śmietanę i kawę, po czym dokładnie wymieszać. 
Blachę do mufinek wyłożyć papilotkami bądź użyć silikonowych form do babeczek. 
Do powstałej masy jajecznej dodać mąkę i mieszać tak długo aż powstanie gładkie ciasto. 
Formy napełnić do połowy objęości ciastem, dodać czekoladę i przykryć kolejną warstwą ciasta. 
Babeczki wstawić do piekarnika na 20 do 25 minut. Po upływie określonego czasu babeczki zostawić na ok. 6 minut aby ciasto odpoczęło. Ostudzone, wyjęte z formy mufinki posypać cukrem pudrem i gotowe !


 SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz