Kto nie lubi czekolady ? No tak, pytanie retoryczne :) uwielbiaja ją wszyscy, dzieci, dorośli, chłopcy i dziewczynki. Udowodniono, że po kostce wydzielają się endrofiny, czyli hormon szczęścia :) Na chłodne wieczory gorąca czekolada z nutą cynamonu jest jak znalazł. Co jednak jeśli nie mamy pod reką tego wspaniałego, rozgrzewającego napoju ? Wystarczy upiec MUFINKI KAKAOWE Z CZEKOLADĄ.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 130 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 ml oleju
- 250 g kwaśniej śmietany
- 75 ml mocnej kawy
- 150 g czekolady (mogą być groszki czekoladowe bądź zwykła czekolada w tabliczce)
- cukier puder do posypania mufinek
- 12 papilotek
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie w osobnej misce rozbełtać jajko, do którego dodać cukier, cukier waniliowy, olej, śmietanę i kawę, po czym dokładnie wymieszać.
Blachę do mufinek wyłożyć papilotkami bądź użyć silikonowych form do babeczek.
Do powstałej masy jajecznej dodać mąkę i mieszać tak długo aż powstanie gładkie ciasto.
Formy napełnić do połowy objęości ciastem, dodać czekoladę i przykryć kolejną warstwą ciasta.
Babeczki wstawić do piekarnika na 20 do 25 minut. Po upływie określonego czasu babeczki zostawić na ok. 6 minut aby ciasto odpoczęło. Ostudzone, wyjęte z formy mufinki posypać cukrem pudrem i gotowe !
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz