Cynamon to po imbirze moja ulubiona, aromatyczna przyprawa. Według kuchni 5 przemian cynamon jest z przemiany ziemi, co można ująć jako smak późnego lata. Ma wyrazisty smak, który połączyć można zarówno ze słodkościami jak i potrawami obiadowymi.
Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na cynamonowe ciasteczka, które umilą każde jesienne popołudnie.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 ml oliwy
- 50 ml mleka
- cynamon
- 3 łyżki cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE :
W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, oliwę, jajko i mleko. Wszystko mieszamy i zagniatamy tworząc kulę, która w przekroju powinna stanowić jednolitą masę.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. i za pomocą szklanki, bądź foremki wykrawamy okrągłe ciasteczka. Gore posypać startym cynamonem.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika na na około 15 - 20 minut. Wychodzi około 25 / 30 ciasteczek
SMACZNEGO !
P.S. :)
P.S. :)
Ciasteczka doskonale smakują posmarowane serkiem ziołowym / czosnkowym i suszonym pomidorem
Podoba mi się twoje wyczucie smaku, naprawdę masz fajne pomysły - to ciacho z serkiem i pomidorem... Dla mnie bomba! Przepis jest twoj? Chyba zaraz zrobie, bo mnie zaintrygowalaś :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wyszperałam dawno temu w internecie i odrobine go zmodyfikowałam :)