niedziela, 23 września 2012

Jabłka żegnają lato


No i stało się. Dzisiaj pierwszy dzień kalendarzowej jesieni. Przez kilka miesięcy zagości ona w naszych domach i być może sercach. Pomimo różnorodności kolorów w przyrodzie, opadających liści i dudniącego o parapety deszczu, nie przepadam za tą porą roku, być może właśnie przez błoto i deszcz... Jest jednak pewien plus ! Sezon na dynie i piękne, soczyste jabłka, których dotyczy ten wpis. Pragnę bowiem podzielić się z Wami przepisem na jabłecznik, szybki i prosty, który znalazłam kiedyś w internecie (niestety nie pamiętam na jakiej stronie ;(  )



SKŁADNIKI :
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 jajka,
  • odrobina śmietany,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 kg jabłek.  
  • cynamon (wedle uznania ;) )
PRZYGOTOWANIE :

Sypkie składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) mieszamy w misce, następnie dodajemy jajka, margarynę i śmietanę. Całość zagniatamy i dzielimy na pół. Dwie części wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
W między czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce ( na grubych oczkach), a także nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po upływie wyznaczonego czasu, jedną połowę ciasta wykładamy na blachę i rozprowadzamy by pokryla całą powierzchnię. Następnie układamy starte jabłka i posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy drugą połową ciasta :)
Wkładamy do piekarnika na 45 minut, po czym delektujemy się smakiem ciepłego jabłecznika.



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz