SKŁADNIKI :
- 1,75 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru lub cukru brązowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) mieszamy w misce, następnie dodajemy masło i całość siekamy nożem. Wbijamy jajko, całość zagniatamy, formułujemy kulę, zawijamy w sreberko i wstawiamy na 1h do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Po upływie godziny, wyjmujemy ciasto, dzielimy na 4 części. Blat podsypujemy mąką i wałkujemy powstałe ćwiartki na grubość około 3 - 4 mm. Do wykrawania ciastek używamy foremek o różnych kształtach :) Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8 do 10 minut.
SMACZNEGO :)
przesliczne ciasteczka, przypominaja mi kruche ciastka mojej Mamy :)))
OdpowiedzUsuń