sobota, 8 września 2012

Muffiny imbirowe na start

Pierwszy post jest zawsze najtrudniejszy.


W mojej kuchni rozpoczęłam sezon jesienny. Imbir króluje wszędzie, dzisiejsze muffinki też będą imbirowe.



MUFFINY IMBIROWE


  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startego imbiru ( dla zaostrzenia smaku i wyraźniejszej nuty można dodać 1,5 łyżki)
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka

Sposób przygotowania :

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W jednej z dwóch misek mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, cukier, brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz imbir i dokładnie mieszamy. Do kolejnej miski dodajemy kolejno : jajka, miód, olej i śmietanę. Po wymieszaniu łączymy mokre składniki z suchymi.
Masę przekładamy do foremek (papilotki, silikonowe, bądź forma teflonowa). Ciasta starcza na 12 muffinek.
Babeczki posypujemy 1/2 łyżeczki brązowego cukru (każdą z osobna :) ). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Po wyznaczonym czasie robimy "test patyczka" jeśli wkłuty patyczek będzie suchy, oznacza to, że babeczki są gotowe.

SMACZNEGO :)






2 komentarze:

  1. Przegapilam twoj pierwszy post, ale bede twoim pierwszym obserwatorem :) Trzymam kciuki za bloga :)))

    OdpowiedzUsuń