W mojej kuchni rozpoczęłam sezon jesienny. Imbir króluje wszędzie, dzisiejsze muffinki też będą imbirowe.
MUFFINY IMBIROWE
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka startego imbiru ( dla zaostrzenia smaku i wyraźniejszej nuty można dodać 1,5 łyżki)
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
Sposób przygotowania :
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W jednej z dwóch misek mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, cukier, brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz imbir i dokładnie mieszamy. Do kolejnej miski dodajemy kolejno : jajka, miód, olej i śmietanę. Po wymieszaniu łączymy mokre składniki z suchymi.
Masę przekładamy do foremek (papilotki, silikonowe, bądź forma teflonowa). Ciasta starcza na 12 muffinek.
Babeczki posypujemy 1/2 łyżeczki brązowego cukru (każdą z osobna :) ). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Po wyznaczonym czasie robimy "test patyczka" jeśli wkłuty patyczek będzie suchy, oznacza to, że babeczki są gotowe.
SMACZNEGO :)
Przegapilam twoj pierwszy post, ale bede twoim pierwszym obserwatorem :) Trzymam kciuki za bloga :)))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuń