Nie tylko chleby i różne zapiekanki ale również ciasta można wyczarować chociażby z marchewki.
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić bardzo prosty przepis na CIASTO MARCHEWKOWE. Ekspresowo się je przyrządza, a jeszcze szybciej znika z talerzy !
SKŁADNIKI :
- 200 g margaryny
- 2 szklanki startej drobno marchewki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru (ja zmieszałam zwykły z brązowym)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej ( w razie braku dodać podwójną porcję proszku)
- szczypta soli
- bułka tarta do formy (bądź papier do pieczenia)
Na samym początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg bądź grzałka góra-dół). Następnie odsączamy nadmiar soku z marchwi. W rondelku stapiamy margarynę i pozostawiamy do ostudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę (jeśli używacie blendera, ważnym jest aby ubijać w wysokiej i wąskiej misce ! ). Połowę mąki wymieszanej z proszkiem, soda i szczyptą soli delikatnie dodajemy do powstałej masy i bardzo dokładnie mieszamy. Marchewkę oraz resztę mąki dodajemy do naszej bazy i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy ostudzoną margarynę znowu mieszając całość :).
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy nasze ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie potrwa około 45-48 minut.
SMACZNEGO :)
piekne ciasto, wyglada mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń