wtorek, 18 września 2012

Marchewkowo mi !

Za nami dożynki, żniwa skończone można się cieszyć plonami jakimi obdarowała nas w tym roku Matka Ziemia .
Nie tylko chleby i różne zapiekanki ale również ciasta można wyczarować chociażby z marchewki.
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić bardzo prosty przepis na CIASTO MARCHEWKOWE. Ekspresowo się je przyrządza, a jeszcze szybciej znika z talerzy !

SKŁADNIKI :
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki startej drobno marchewki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (ja zmieszałam zwykły z brązowym)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej  ( w razie braku dodać podwójną porcję proszku)
  • szczypta soli
  • bułka tarta do formy (bądź papier do pieczenia)
PRZYGOTOWANIE :

Na samym początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg bądź grzałka góra-dół). Następnie odsączamy nadmiar soku z marchwi. W rondelku stapiamy margarynę i pozostawiamy do ostudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę (jeśli używacie blendera, ważnym jest aby ubijać w wysokiej i wąskiej misce ! ). Połowę mąki wymieszanej z proszkiem, soda i szczyptą soli delikatnie dodajemy do powstałej masy i bardzo dokładnie mieszamy. Marchewkę oraz resztę mąki dodajemy do naszej bazy i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy ostudzoną margarynę znowu mieszając całość :).
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy nasze ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie potrwa około 45-48 minut.

SMACZNEGO :)





















1 komentarz: